V októbri sa zo Slovenska vyviezol tovar v hodnote 9,9 miliardy eur. Naopak dovoz dosiahol 9,3 miliardy eur. V oboch prípadoch ide o najvyššiu úroveň od marca tohto roku. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Vývoz v októbri medziročne vzrástol o 2,9 percenta. Dovoz naopak klesol o jedno percento. „Import bol nižší v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka už štvrtý mesiac po sebe a ovplyvnilo ho najmä zníženie hodnoty dovozu energetických komodít,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne na úrovni 548,1 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje lepší výsledok o viac ako 369 miliónov eur.

„Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo medziročný nárast šesť z nich. Podstatný vplyv na vývoj celého exportu mala aj v októbri najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patrí aj vývoz automobilov. Hodnota vyvezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 8,3 %. Medziročný nárast v tejto triede pokračuje nepretržite od začiatku tohto roka,“ tvrdí J. Morháčová.

Dovoz rástol v piatich z desiatich tried. Pokles celkového dovozu podľa Štatistického úradu ovplyvnilo predovšetkým zníženie hodnoty dovozu minerálnych palív, medzi ktoré patrí aj ropa, elektrina či zemný plyn. Hodnota dovozu v tejto triede medziročne klesla o 31 percent.

Výraznejšiemu poklesu celkového importu zabránil vyšší dovoz strojov a prepravných zariadení, kam patria aj súčiastky do motorových vozidiel. Dovoz v tejto kategórii medziročne stúpol o deväť percent.

Zahraničný obchod je v prebytku už deväť mesiacov po sebe
Zdroj: ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: