V auguste pokračoval trend pozitívnych výsledkov v zahraničnom obchode, keď prebytok stúpol na 483 miliónov eur. Podľa Štatistického úradu SR sa zo Slovenska v auguste vyviezol tovar v hodnote 8,5 miliardy eur pri medziročnom raste 2,2 percenta a dovoz dosiahol 8 miliárd eur, čo predstavuje medziročný pokles o 4,7 percenta..


Rast dovozu zaistila najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu Stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj vývoz automobilov. Hodnota vyvezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 15,8 percenta. Stroje a prepravné zariadenia sa na celkovom exporte podieľali takmer 62 percentami.

Dovoz klesá už piaty mesiac za sebou. Z desiatich tried narástli len tri. „Pokles celkového dovozu ovplyvnilo najmä zníženie hodnoty dovozu v triede Minerálne palivá (SITC 3), kam patrí aj ropa, elektrická energia a zemný plyn. Hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne o polovicu nižšia,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Výraznejšiemu poklesu dovozu zabránil vyšší dovoz triedy Stroje a prepravné zariadenia, kam patria aj súčiastky motorových vozidiel. Ich hodnota bola medziročne vyššia o 9,6 percenta.

Zahraničný obchod je stále v pluse

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: