Spomedzi zdravotných pracovníkov hľadali zamestnávatelia v tomto roku hľadali najmä sestry. Vyplýva to z dát pracovného portálu Profesia.sk. Od začiatku tohto roka do 14. júna zamestnávatelia na portáli zverejnili celkovo 4 101 ponúk v rámci odvetvia zdravotníctvo a sociálna starostlivosť. Z toho približne 30 percent bolo pre sestry. Zamestnávatelia ich hľadali takmer 1 200.


Zdravotnícke zariadenia inzerovali v tomto roku aj približne tisíc pracovných miest pre lekárov a približne 450 ponúk pre zdravotníckych asistentov. Zamestnávatelia hľadali tiež viac než dve stovky vhodných kandidátov na pracovné miesto opatrovateľ a opatrovateľka, sociálny pracovník a pracovníčka či zubný lekár a lekárka.

Priemerný základný plat lekára na Slovensku je bez príplatkov a bonusov na úrovni 2027 eur v hrubom. Mzda sestry, opäť bez príplatkov a bonusov, je v hrubom 1 010 eur. Základné platy týchto dvoch profesií sú vyššie v susednom Rakúsku aj v Českej republike.

Zdravotná sestra tam v priemere môže počítať so základným platom 1 256 eur, u lekára sa hrubá mzda bez príplatkov a bonusov pohybuje okolo 2 221 eur. Nižšia základná mzda je v prípade týchto dvoch profesií v Maďarsku aj v Poľsku.

Zo zdravotníckych pracovníkov hľadajú zamestnávatelia najmä sestry, tvrdí Profesia
Zdroj: Profesia.sk

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: