Poisťovňa Axa ako aj Axa dôchodková správcovská spoločnosť na Slovensku končia a začlenia sa pod skupinu Uniqa. Tá okrem Slovenska prevzala dcérske spoločnosti Axa aj v Poľsku a Českej republike. Zaplatila za ne približne jednu miliardu eur.

Uniqa oznámila, že preberie pobočky spoločnosti Axa v strednej Európe začiatkom februára tohto roku. Potom, ako získala súhlasy regulátorov v jednotlivých krajinách, teraz informovala, že dokončila prevzatie. Ide o najväčší nákup v histórii spoločnosti.

Uniqa nemusela navyšovať kapitál

„V strednej a východnej Európe úspešne pracujeme už 20 rokov. Pre nás sú rastové trhy v strednej a východnej Európe druhým domácim trhom. Kúpou spoločností Axa, ktoré so svojím ziskovým retailovým obchodom a vyváženým sortimentom produktov perfektne zapadajú do našej dlhodobej stratégie rastu, sme teraz jednou z vedúcich poisťovacích skupín v strednej a východnej Európe,“ povedal generálny riaditeľ skupiny Uniqa Group Andreas Brandstetter.

Uniqa oznámila, že nákup financovala z vlastných zdrojov a vydaním 10-ročného senior dlhopisu v objeme 600 miliónov eur. Firma nemusela navyšovať kapitál.

„Integrácia nových spoločností prebehne veľmi rýchlo. V posledných mesiacoch sme vypracovali podrobné plány integrácie a tieto čo najskôr realizujeme. V súlade s našou stratégiou jednej značky v nadchádzajúcich mesiacoch začneme so zmenou značky nových spoločností, aby sme čo najskôr privítali zákazníčky a zákazníkov a tiež zamestnankyne a zamestnancov vo svete Uniqa,“ vraví člen predstavenstva a riaditeľ pre medzinárodné trhy skupiny Uniqa Group Wolfgang Kindl.

Názov Axa na Slovensku skončí budúci rok

Uniqa na Slovensku získa vďaka spojeniu 750-tisíc nových zákazníkov. Ročné predpísané poistné by sa malo vďaka tomu vzrásť o približne 112 miliónov eur. Uniqa si tak upevní štvrté miesto medzi poisťovňami. Jej trhový podiel by mal narásť na viac ako desať percent.

„Akvizícia tiež umožní Uniqa poisťovni vstúpiť na dôchodkový a investičný trh na Slovensku, čo prinesie rozšírenie finančných služieb pre zákazníkov a zabezpečí kontinuitu pre existujúcich klientov Axa,“ uviedla Uniqa v tlačovej správe. Na Slovensku by fúzia spoločností mala byť ukončená do leta 2021.

Užť od januára budúceho roku by sa mali dôchodkové a investičné spoločnosti premenovať na Uniqa. V júli 2021 sa následne životné a neživotné poisťovne Axa zlúčia a premenujú na Uniqa. Do konca roka potom značka Axa zmizne zo slovenského trhu.

Uniqa vďaka fúzii patrí medzi päť najväčších poistných domov v strednej a východnej Európe. Kúpou poisťovne Axa získala päť miliónov nových zákazníkov, ktorí ročne platia poistné vo výške 800 miliónov eur.