Banky sa v tomto roku vo veľkom pustili do šetrenia. Viaceré z nich znížili počet pobočiek i zamestnancov, snažia sa šetriť na administratívnych nákladoch i na reklame. Kým vlani počas prvých deviatich mesiacov vynaložili finančné domy na propagáciu 58 miliónov eur, v tomto roku to bolo už len 44 miliónov.  Celkové administratívne náklady bánk medziročne poklesli o 27 miliónov eur.

Bankám však o 3,3 milióna eur vzrástli náklady na zamestnancov. A to aj napriek tomu, že na konci septembra pracovalo v komerčných bankách o 698 ľudí menej ako na konci decembra minulého roku. Pod vyššie náklady na zamestnancov sa podpísalo predovšetkým januárové zvyšovanie platov a zároveň aj odstupné, ktoré banky museli platiť prepusteným ľuďom. Náklady na mzdy tak rástli predovšetkým v bankách, ktoré prepúšťali.

Menej zamestnancov

Z priebežných individuálnych účtovných závierok jednotlivých spoločností vyplýva, že najviac zamestnancov ubudlo v Slovenskej sporiteľni. Tá na konci septembra zamestnávala o 273 ľudí menej ako koncom minulého roku. Sporiteľňa pritom v polovici roka oznámila, že plánuje prepustiť približne desať percent zamestnancov. V tomto roku počítala s tým, že odíde približne 250 zamestnancov, budúci rok 150.

V Tatra banke od decembra ubudlo 192 zamestnancov a v Poštovej banke 139. Jedinou z veľkých bánk, ktorá v súčasnosti zamestnáva viac ľudí ako vlani, je ČSOB. Tej od decembra pribudlo 38 zamestnancov. ČSOB sa však pripravuje na fúziu s OTP Bankou, takže nárast môže súvisieť s jej preberaním. V OTP pritom počet zamestnancov klesol o 41.

OTP Banka by sa mala pod ČSOB začleniť od januára budúceho roku. Jedným z výsledkov pravdepodobne bude, že spojená banka bude mať v porovnaní s dneškom menej zamestnancov. Po spojení s OTP môže ČSOB racionalizovať pobočkovú sieť, keďže niektoré pracoviská OTP sa nachádzajú blízko jej vlastných pobočiek. Prepúšťať bude isto aj na centrále, keďže inak by mala množstvo zdvojených pozícií.

Snahu šetriť vidno aj na zatváraní bankových pobočiek. Na konci septembra ich bolo v porovnaní s decembrom o 36 menej. Počas deviatich mesiacov ich najviac ubudlo Slovenskej sporiteľni, ktorá ich má aktuálne o 17 menej ako na konci minulého roku. O osem pobočiek menej má UniCredit Bank a po šesť pracovísk zatvorili VÚB banka a Tatra banka.