Aktuálna dôchodková hodnota v roku 2023 dosiahne úroveň 16,4764 eura. Vyplýva to z výpočtu portálu Finsider. Aktuálna dôchodková hodnota totiž bude rásť o 95 percent medziročného rastu priemernej mzdy v treťom štvrťroku. Podľa Štatistického úradu SR vzrástla o 9,4 percenta. V súčasnosti je dôchodková hodnota na úrovni 15,1300 eura.


Doteraz sa dôchodková hodnota každý rok zvyšovala o rovnaké percento, o aké sa zvýšili priemerné mzdy v treťom štvrťroku v porovnaní s prechádzajúcim kalendárnym rokom. Zmenila to novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament. Ide o dôchodkovú reformu prvého piliera z dielne ministerstva práce.

Keby sa pravidlá pre dôchodkovú hodnotu nemenili, v budúcom roku by dosiahla úroveň 16,5437 eura. Ak napríklad niekto odchádza do penzie po 40 odpracovaných rokoch a celý život zarábal priemernú mzdu, bude mať v budúcom roku nárok na dôchodok vo výške 736,90 eura. Ak by sa pravidlá výpočtu dôchodkovej hodnoty nezmenili, jeho dôchodok by dosiahol 739,90 eura.

Dôchodková hodnota je jednou z veličín, ktorá rozhoduje o výške dôchodku. Samotný dôchodok sa totiž počíta ako násobok počtu odpracovaných rokov, priemerného osobného mzdového bodu a dôchodkovej hodnoty. Na výpočet sa vždy používa aktuálna dôchodková hodnota platná v tom roku, v ktorom budúcemu penzistovi vznikol nárok na výplatu dôchodku.

Ľudia s odchodom do penzie preto niekedy vyčkávajú. Niekto môže napríklad získať nárok koncom roka, ale ešte niekoľko mesiacov zostane v práci, pretože sa mu oplatí počkať na januárový rast dôchodkovej hodnoty. Výpočet jeho penzie totiž môže byť vyšší ako v prípade, keby požiadal o odchod ešte v decembri.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: