Bankám na Slovensku sa aj v roku 2023 darí navyšovať čistý zisk. V prvých dvoch mesiacoch zarobili celkovo 153,326 milióna eur. Vlani v rovnakom období ich čistý zisk dosahoval 80,071 milióna eur. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.


Pod nárast čistého zisku o 91 percent sa podpísali predovšetkým vyššie príjmy z úrokov. Tie medziročne vzrástli o 27 percent z 267 na 339 miliónov eur. Bankám sa darí navyšovať čisté úrokové výnosy predovšetkým vďaka rastu úrokových sadzieb. Kým vo februári minulého roku bol priemerný úrok z novo poskytnutých hypotekárnych úverov na úrovni 1,06 percenta, vo februári tohto roku priemerná sadzba dosahovala už 3,86 percenta. Rastú aj priemerné úroky zo všetkých aktuálne splácaných hypotekárnych úverov.

Bankám sa podarilo mierne navýšiť aj čisté príjmy z poplatkov a provízií. Tie medziročne narástli o vyše dva milióny eur na 118,8 milióna.

Naopak náklady im rastú aj napriek vysokej inflácii len veľmi pomaly. V porovnaní s prvými dvomi mesiacmi minulého roku sa všeobecné prevádzkové náklady bánk zvýšili len o jedno percento na 260 miliónov eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: