Čistý zisk bánk na Slovensku v prvých ôsmich mesiacoch tohto roku dosiahol 529 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to predstavuje nárast o takmer 18 miliónov eur. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska.


Bankám sa v tomto roku darí navyšovať príjmy z úverov. Čisté úrokové výnosy im medziročne vzrástli o necelých 27 miliónov eur na 1,107 miliardy. Výrazne sa im zvýšili aj čisté príjmy z poplatkov aj provízie. Tie medziročne narástli o takmer 53 miliónov eur na 495 miliónov.

Pod výsledok hospodárenia bánk sa podpísali aj prijaté dividendy vo výške 66 miliónov eur. Vlani v rovnakom období na dividendách zinkasovali 34 miliónov.

Naopak kým vlani dosiahli zisk z kurzových rozdielov na úrovni 36 miliónov eur, v tomto roku si pri tejto položke zaknihovali stratu 1,6 milióna.

Bankám vzrástli aj všeobecné prevádzkové náklady o 35 miliónov na celkových 953 miliónov eur. Pod tento nárast sa podpísali predovšetkým náklady na zamestnancov, ktoré sa im zvýšili o takmer 15 miliónov eur a ostatné administratívne náklady, ktoré vzrástli o vyše 10 miliónov eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: