Bratislavský magistrát s Generálnym investorom Bratislavy (GIB) a Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) plánujú fontánu Družba sprístupniť verejnosti v lete. Informoval o tom MIB. Aktuálne sa dokončilo čistenie 12-tonového kvetu, ktorý sa nachádza uprostred fontány. Ide o súčasť prvej komplexnej rekonštrukcie Námestia slobody od roku 1980.


Fontána Družba bola pred rekonštrukciou v havarijnom stave, nefungovali čerpadlá, elektroinštalácia aj hydroizolácia bazénov boli poškodené. Vo vnútri diela sa odstránili nevhodne doplnené konštrukcie z uhlíkovej ocele a nahradili ich nerezové. V priebehu minulého leta sa upravili bazény fontány, nanovo sa vybudovala betónová konštrukcia, šachty, žľaby aj hydroizolácia. V rámci obnovy sa odstránil obvodový múr bazénov.

Rekonštrukcia Námestia slobody patrí medzi najväčšie obnovy verejného priestoru v Bratislave. Aktuálnu podobu určila architektonická súťaž z roku 2017, ktorú vyhrali architekti z ateliérov 2021 a Labak. Rekonštrukcia patrí medzi projekty v rámci programu Živé miesta, ktorého cieľom je revitalizovať dlhodobo zanedbané verejné priestory v Bratislave.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: