Slovensko patrí ku krajinám, v ktorých ceny elektriny a plynu rástli v druhom polroku minulého roku najpomalšie. Informoval o tom Eurostat.


Ceny elektriny sa zvýšili vo všetkých krajinách Európskej únie s výnimkou Malty a Holandska. Najviac sa ceny zvýšili v Rumunsku, kde vzrástli o 112 percent a v Česku, kde sa zvýšili o 97 percent.

Ceny plynu rástli na Slovensku výrazne pomalšie ako v iných krajinách EÚ

Ceny plynu sa naproti tomu zvýšili vo všetkých krajinách EÚ. Najviac podľa údajov Eurostatu vzrástli v Česku, kde nárast dosahoval až 231 percent. Českí dodávatelia energií tvrdia, že to nie je pravda. Tieto údaje nie sú správne ani podľa českého premiéra Petra Fialu. Podľa portálu iDnes.cz P. Fiala povedal, že čísla Eurostatu nesedia a nezodpovedajú realite. Chce preto diskutovať so zástupcami energetických firiem ako aj štatistikov, aby zistil, kde sa stala chyba. Takéto údaje považuje za mätenie občanov.

Najnižší nárast cien plynu Eurostat zaznamenal v Chorvátsku, kde mali ceny stúpnuť o 14 percent. Druhý najnižší nárast mal byť na Slovensku, kde sa ceny zvýšili o 18 percent.

Ceny plynu rástli na Slovensku výrazne pomalšie ako v iných krajinách EÚ

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: