Domácnostiam hrozí budúci rok veľké zdraženie plynu. Na komoditných burzách od minulého roku zemný plyn zdražel viac ako štvornásobne. Domácnosti na Slovensku toto zdražovanie zatiaľ nepocítili, keďže cena plynu je regulovaná.


„To by sa malo zmeniť od januára 2023, keby by mali začať platiť nové regulované ceny, o ktorých bude Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozhodovať túto jeseň,“ vraví analytik VÚB banky Michal Lehuta. Vysvetľuje, že vzorec na výpočet koncovej ceny plynu sa odvíja od trhových cien kontraktov na rok 2023 na pražskej burze EEX. Cena za jednu megawatthodinu tam aktuálne dosahuje vyše 91 eur. Vlani v júli to bolo len 23 eur.

„Ak by sa ceny na súčasnej úrovni tesne nad 90 eurami udržali do septembra, čo predpokladajú aktuálne prognózy Intesa Sanpaolo, komoditná zložka regulovaných cien plynu by mohla od januára zdražieť aj o zhruba 250 %. Keďže komodita tvorí na konečnej cene plynu zhruba trojpätinový podiel (zvyšok tvorí distribúcia a iné náklady plus zisk), regulovaná cena plynu pre domácnosti by podľa vzorca mohla narásť aj o viac ako 150 %,“ hovorí M. Lehuta.

Zemný plyn má v priemernom spotrebnom koši domácností váhu 3,3 percenta. Zároveň sa od neho priamo odvíjajú aj ceny vykurovania a teplej vody, ktoré majú váhu 2,8 percenta. „Ak by tieto dve položky od januára 2023 zdraželi o spomínaných 150 %, celkovú infláciu by to potiahlo o masívnych päť a štyri, spolu až deväť percentuálnych bodov,“ povedal M. Lehuta. Namiesto poklesu medziročnej inflácie by tak podľa odhadov VÚB k v januári mohlo dojsť k jej ďalšiemu nárastu až k úrovni 17 percent.

Aj keď vláda rozmýšľa, že by dočasne zrušila DPH na plyn či teplo, podľa M. Lehutu by to len znížilo nárast ceny plynu zo 150 na približne 108 percent. „Domácnosti by si tak či tak riadne priplatili, najneskôr v preddavkových platbách od júla 2023,“ dodal.

V prípade elektrickej energie takéto extrémne zdraženie nehrozí. Vláda sa totiž so Slovenskými elektrárňami dohodla, že v rokoch 2023 a 2024 bude cena elektriny zmrazená.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: