Ceny plynu pre domácnosti od januára výrazne vzrastú. Ministerstvo hospodárstva spolu so štátnym Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) preto prišlo s riešením, vďaka ktorému nebudú musieť klienti v plnej miere znášať súčasné vysoké ceny plynu. Podmienkou je, že musia s SPP podpísať štvorročnú zmluvu.

Klienti SPP, ktorí na túto dohodu pristúpia, si v budúcom roku za plyn v porovnaní so súčasnosťou priplatia 34 percent. Inak by hrozilo, že za plyn zaplatia dvojnásobok až trojnásobok tohtoročných cien. Okrem SPP by mali podobné ceny ponúknuť aj spoločnosti ZSE, VSE a Innogy.

Zákazníci ostatných dodávateľov budú mať problém. Jeden z dodávateľov, spoločnosť Energie2, už na to upozornil svojich klientov. Firma im zaslala v list, v ktorom im odporúča, aby ukončili svoju zmluvu s Energie2. Spoločnosť odhaduje, že vzhľadom na aktuálne nastavenie regulačného rámca bude v budúcom roku cena plynu na úrovni viac ako 98 eur za MWh, kým dnes klienti platia 41 eur.

To podľa Energie2 bude mať za následok, že náklady za dodávky plynu vzrastú dvoj- až trojnásobne. „Ak napríklad kúrite plynom a platili ste zálohy 100 eur, po novom budú Vaše mesačné zálohy vo výške od 200 do 300 eur,“ uviedla spoločnosť Energie2 v liste zákazníkom, ktorý má Finsider k dispozícii.

Zmluvu treba vypovedať do konca augusta

Spoločnosť preto zákazníkom odporúča, aby s ňou rozviazali zmluvu a následne uzatvorili zmluvu s SPP. Firma pritom klientom radí, aby zmluvu rozviazali ešte v auguste a do 31. augusta uzatvorili novú zmluvu. Vďaka tomu by ich SPP mal považovať za svojich kmeňových zákazníkov a ponúknuť im cenu, ktorú s firmou dohodlo ministerstvo hospodárstva.

Spoločnosť Energie2 klientov upozorňuje, že ich zmluva je uzatvorená na dobu určitú do konca budúceho roku a zákon ju neumožňuje predčasne vypovedať. „Naša spoločnosť však nemá záujem spôsobiť Vám škodu, respektíve nie nevyhnutné náklady, a preto Vám, s prihliadnutím na súčasnú situáciu a hroziace riziká, umožní ukončiť zmluvu dohodou, v prípade, ak zmluvu na dodávku plynu s našou spoločnosťou ukončíte a podpíšete zmluvu s SPP a.s. najneskôr do 31. 08. 2022,“ informovala firma svojich klientov.

Súčasťou listu je aj návrh dohody o ukončení zmluvy. Túto dohodu stačí podpísať a zaslať späť v priloženej obálke. Klient nemusí platiť ani poštovné, keďže na obálke je uvedené, že poštovné hradí príjemca. Klientom, ktorí od Energie2 odoberajú aj elektrinu a chcú spolu s plynom zmeniť aj dodávateľa elektrickej energie, firma sľubuje, že im umožní plynulý a okamžitý prechod k novému dodávateľovi bez zmluvnej pokuty.

Ak nechcete platiť trojnásobnú cenu plynu, radšej od nás odíďte, radí zákazníkom jeden z dodávateľov
Ceny plynu v roku 2023 budú výrazne vyššie (Ilustračné foto: Pexels)

Ako dokáže SPP zabezpečiť nižšie ceny plynu

Zákazníci, ktorí prejdú k SPP, by mali mať následne možnosť podpísať štvorročnú zmluvu, v ktorej bude uvedené, ako sa im v jednotlivých rokoch budú zvyšovať ceny plynu. V roku 2023 by mali platiť za MWH 57 eur. V roku 2024 cena ďalej narastie na 65 eur, v roku 2025 sa zvýši na 72 eur a v roku 2026 vzrastie na 76 eur. V porovnaní s rokom 2022 by tak zákazníci SPP mali o štyri roky platiť za plyn o 76 percent viac ako v súčasnosti.

SPP môže garantovať takéto ceny plynu vďaka tomu, že si plyn požičia zo zásobníka Dolní Bojanovice. Tento požičaný plyn vráti až v roku 2026. Koncom júna, keď minister hospodárstva Richard Sulík, predstavoval toto riešenie, povedal, že plyn na rok 2026 sa dá v súčasnosti kúpiť približne za za 35 eur za MWh. Súčasné ceny plynu na rok 2026 sú tak výrazne nižšie, než za dodávky pre budúci rok. Podľa R. Sulíka bude SPP prvé dva roky na tomto prerábať, no už v treťom roku sa vráti k zisku a v štvrtom roku firma úplne vymaže stratu z prvých dvoch rokov.

Zákazníci, ktorí akceptujú túto ponuku, budú musieť dohodnuté ceny plynu platiť v nasledujúcich štyroch rokoch a to aj vtedy, ak by sa svetové ceny plynu výrazne znížili. Títo klienti nebudú môcť počas viazanosti ani zmeniť dodávateľa plynu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: