Čoraz viac ľudí obchoduje na na finančných a kapitálových trhoch cez mobilné zariadenia. Podľa prístupov na obchodnú stránku brokera Zetano presiahol podiel užívateľov s mobilným zariadením (telefóny, tablety) 44 %. V poobedných a podvečerných hodinách sa z mobilov a tabletov obchoduje viac ako cez notebooky či klasické počítače. Najčastejšie ľudia investujú skoro ráno alebo neskoro večer.


Zetano upozorňuje, že investovanie cez telefón je podľa vedeckých štúdií rizikovejšie. Ľudia sú totiž náchylní kupovať aktíva, u ktorých nastávajú vyššie výkyvy v ich hodnote.

Tím výskumníkov z Leibnitz Institute for Financial Research pri Univerzite Johana Wolfganga Götheho vo Frankfurte nad Mohanom vo svojom výskume z apríla 2021 zistil, že pravdepodobnosť rizikovejšieho investovania je pri mobile o pätinu vyššia ako pri investícii cez počítač. Investori podľa výskumu majú cez inteligentné zariadenia silnejšiu tendenciu menej diverzifikovať svoje portfóliá (výskumníci hovoria o takzvanej „poddiverzifikovanosti“).

Podľa vedcov to je spôsobené tým, že smartfóny investorom umožňujú oveľa častejšie sledovať informácie z trhu, čo ich vedie k impulzívnemu chovaniu. Z toho potom vyplýva taktiež väčšia tendencia nakupovať aktíva s výnimočnou výkonnosťou, či už v pozitívnom alebo v negatívnom zmysle slova.

Vedci prišli aj k tomu, že negatívne efekty pri investovaní cez smartfóny pretrvávajú len niekoľko úvodných mesiacov. Podľa výskumníkov ľudia časom načerpajú skúsenosti a zároveň odznie počiatočné nadšenie z toho že objavili nový spôsob investovania.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: