Platforma Budovy pre budúcnosť odporúča spustiť nové výzvy z programu Zelená domácnostiam a štvrtú výzvu z programu Obnov dom čo najrýchlejšie. Dôvodom je prepad stavebnej produkcie a dopyt v segmente malých stavieb, v rámci ktorého sú projekty už pripravené a čakajú len na štátne inštitúcie. Platforma na to upozornila v tlačovej správe.


„V programe Obnov dom sa momentálne vyhodnocujú žiadosti z 3. výzvy z programu Obnov dom a podľa informácií je spustenie 4. výzvy zatiaľ naplánovaná až na koniec leta. Žiadatelia, ktorí sa nezmestili do 3. výzvy stoja a čakajú na novú. Taktiež v programe Zelená domácnostiam vznikla dlhá pauza medzi ukončením výziev zo starého programového obdobia a spustením programu už v rámci nových eurofondov, ktoré je plánované na jeseň. Na jej spustenie pritom netrpezlivo čaká celý trh aj zákazníci. Hrozí, že po spustení na jeseň, tesne pred vykurovacou sezónou, bude vďaka nahromadenému dopytu a krátkemu času problém s kapacitami na realizáciu opatrení,“ uviedol analytik platformy Budovy pre budúcnosť Richard Paksi.

Podľa platformy by bolo dobré momentálne dopyt a pripravenosť využiť a spustiť štvrtú výzvy z programu Obnov dom skôr, ako až na konci leta. Za dôležité považuje platforma expresné opätovné spustenie programu Zelená domácnostiam, ktorý podporuje napríklad inštaláciu tepelných čerpadiel. „Ukončenie poskytovania podpory z minulého programového obdobia a spustenie programu z nového programového obdobia až na jeseň vytvára časovú medzeru, ktorá negatívne ovplyvňuje kapacity na strane dodávateľov,“ dodala platforma.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: