Viac ako tri štvrtiny ľudí tvrdí, že renováciu plánujú najmä pre zníženie výdavkov za energie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si platforma Budovy pre budúcnosť (BPB) objednala u agentúry Focus. Energetická kríza je tak podľa platformy silným motivátorom k obnove domov. Už v súčasnosti sedem percent domácností v starších rodinných má problém s platením účtov za energie.


Prieskum ukázal, že desatina chcela renovovať dom a rozhodli sa investovať do renovácie ešte viac, ako pôvodne plánovali (9 %). Ďalších 17 percent pôvodne renovovať neplánovali, ale kvôli kríze sa renovovať rozhodli. Z prieskumu tiež vyplynulo, že viac ako tri štvrtiny respondentov, ktorí plánujú v najbližších dvoch rokoch renovovať svoj dom uvádza, že renováciu plánujú najmä pre zníženie výdavkov za energie. Uviedlo to 78 percent respondentov.

S financovaním týchto opatrení má pomôcť dotácia z plánu obnovy. Podmienky novej výzvy, do ktorej sa bude možné prihlasovať od konca apríla, už zverejnila Slovenská agentúra životného prostredia. Žiadateľ môže získať dotáciu až do výšky 19-tisíc eur pokiaľ zníži spotrebu svojho domu o viac ako 60 percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: