Ministerstvo životného prostredia upozornilo, že eviduje 10-tisíc žiadostí z tretej výzvy na obnovu domov. Výzva tak bola týmto uzatretá. Platforma Budovy pre budúcnosť ale upozorňuje, že tento obrovský záujem bude veľkou skúškou pre Agentúru životného prostredia (SAŽP). Ak chce agentúra stihnúť vyhodnotiť všetkých všetky žiadosti do 30 dní, znamená to vyhodnotenie 334 žiadostí denne.


„V tomto momente je veľmi dôležité, aby SAŽP neuzavrela registráciu pre ďalších žiadateľov a aby kapacitne stíhala všetky žiadosti včas vyhodnotiť. Zastavenie registrácie a ukončenie výzvy vysiela nešťastný signál, že k dotáciám sa vedia dostať len tí najrýchlejší,“ tvrdí riaditeľka platformy Katarína Nikodemová.

Podľa platformy je nutné komunikovať, ako sa bude postupovať po naplnení 10-tísic žiadostí a v ideálnom prípade ľudí uistiť, že nič nezmeškali a s plánovaním obnovy môžu v kľude pokračovať. Jednou z možností, ako môže SAŽP postupovať, je podľa platformy zaradiť ďalších žiadateľov do poradovníka do doby, kým sa zdroje doplnia.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: