Rast úrokov pokračuje. Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) dnes rozhodla o zvýšení základnej úrokovej sadzby v eurozóne o 0,5 percenta z troch na 3,5 percenta. Chce tak bojovať proti vysokej inflácii.


Podľa ECB má inflácia zrejme svoj vrchol za sebou a guvernéri očakávajú jej postupný návrat k úrovniam okolo dvoch percent. Dnešné zvýšenie sadzieb má k tomu napomôcť. Podľa projekcie by v tomto roku mala inflácia klesnúť na 5,3 percenta, v budúcom roku na 2,9 percenta a v roku 2025 by mala dosiahnuť 2,1 percenta.

Tieto projekcie boli dokončené ešte začiatkom marca, teda príchodom aktuálneho napätia na finančnom trhu. „Toto napätie predstavuje ďalší zdroj neistoty spojenej so základnými projekciami vývoja inflácie a hospodárskeho rastu. Už pred vznikom aktuálnej situácie boli základné projekcie vývoja celkovej inflácie upravené nadol, najmä v dôsledku nižšieho než doteraz očakávaného príspevku cien energií,“ informovala ECB.

Základná úroková sadzba v eurozóne sa po zvýšení dostane na najvyššiu úroveň od konca roka 2008. „Finančné trhy očakávali toto rozhodnutie s nervozitou. Ceny ropy Brent od minulého piatku klesli v dôsledku obáv o dopad prípadnej ďalšej krízy na svetový ekonomický cyklus asi o 12 %. Naopak zlato ako tradičný prístav v časoch neistoty narástlo od piatku o niečo viac ako 3 %. A rizikové prirážky 10-ročných slovenských štátnych dlhopisov voči benchmarkovým nemeckým dlhopisom mierne narástli zhruba zo 100 na asi 120 bázických bodov,“ uviedol hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: