Rada guvernérov Európskej centrálnej banky včera rozhodla o zvýšení základnej úrokovej sadzby v eurozóne z troch na 3,5 percenta. Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír tvrdí, že v boji proti inflácii treba pokračovať.


„Kroky, ktoré sme podnikli od júla minulého roku, prinášajú ovocie a začíname vidieť účinky. Vyššie úrokové sadzby začínajú fungovať,“ napísal guvernér vo svojom komentári. Podľa neho je zbytočné špekuľovať, čo sa udeje v máji. Treba si na to počkať.

„Vývoj jadrovej inflácie, to ako sa budú hýbať mzdy, ako sa bude vyvíjať ziskovosť podnikov v čase ustupujúcej inflácie, ako rýchlo a adresne budú reagovať fiškálne politiky spolurozhodnú o tom, kedy prestaneme so zvyšovaním sadzieb,“ tvrdí P. Kažimír.

Rozhodujúca v tom podľa neho bude schopnosť vlád ubrať nohu z plynu. To znamená, že či a kedy vlády odstúpia od podporných a kompenzačných opatrení. Vďaka týmto opatreniam na podporu ekonomiky totiž pritekajú nové peniaze a tie tlačia infláciu smerom nahor.

Slovensko podľa P Kažimíra patrí ku krajinám, kde je vďaka blížiacim sa voľbám ťažké ukončiť podporu ekonomiky z čias pandémie. „Fiškálna politika je z pohľadu inflácie riziko, ktoré nesmieme podceniť. Niektorých krajín sa to týka viac, iných menej. Slovensko je v tej prvej skupine,“ uviedol guvernér.

P. Kažimír je so štvrtkovým rozhodnutím o zvýšení sadzieb spokojný a plne ho podporuje. „Aktuálny pohľad na budúci vývoj inflácie na celom horizonte nami prognózovaného obdobia hovorí podľa mňa jasne v prospech potreby pokračovať. To, či, ako razantne, v koľkých krokoch a až kam … ukáže čas, dáta,“ dodal guvernér NBS.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: