Hoci Európska centrálna banka minulý týždeň zvýšila úrokové sadzby len o 0,25 percentného bodu, podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra to „neznamená, že sme dosiahli koniec našej cesty.“


Sprísňovanie nastavenia menovej politiky bude podľa neho pokračovať. „Vývoj jadrovej inflácie, očakávaný vývoj rastu platov v eurozóne a s tým súvisiace dopady na infláciu, jednoznačne potvrdzujú potrebu pokračovať so zvyšovaním základných úrokových sadzieb,“ uviedol P. Kažimír vo svojom komentári.

Spomalenie tempa sprísňovania menovej politiky je podľa neho návratom k normálu. „Na základe dnes dostupných údajov sa nazdávam, že budeme musieť dvíhať sadzby dlhšie, ako sme si pôvodne mysleli. Aj preto si myslím, že tempo 25 bázických bodov je už spomínaný návrat k normálu, ktoré nám dovolí dvíhať sadzby dlhšie. Za predpokladu, že to bude potrebné a odôvodnené dátami.“

Bitka s infláciou podľa guvernéra NBS zďaleka nie je vyhratá. Čo bude nasledovať, bude závisieť od údajov v nasledujúcich mesiacoch a od toho, ako sa bude vyvíjať fiškálna politika. „Ak vlády nezačnú s postupným odchodom od často neadresných a plošných podporných opatrení, vyrobia nám problém, na ktorý by menová politika musela jednoznačne reagovať. Bolo by fajn sa tomu vyhnúť,“ tvrdí P. Kažimír.

Vyhodnotiť kumulatívny vplyv rastúcich úrokov a sprísňujúcich sa podmienok na finančných trhoch, bude podľa guvernéra možné najskôr v septembri.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: