Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) dnes rozhodla o zvýšení základnej úrokovej sadzby o 0,25 percentného bodu na 3,75 percenta. Zdražovaním peňazí ECB podobne ako ostatné centrálne banky vo svete bojuje proti vysokej inflácii.


„Celková inflácia sa v posledných mesiacoch znížila, ale základné cenové tlaky zostávajú silné. Minulé zvýšenie sadzieb sa zároveň výrazne prenáša do finančných a menových podmienok eurozóny, zatiaľ čo oneskorenie a sila prenosu do reálnej ekonomiky zostávajú neisté,“ uviedla ECB.

Rada guvernérov je pripravená zvyšovať sadzby aj naďalej, aby sa dostali na dostatočne reštriktívnu úroveň, ktorá zabezpečí, že sa inflácia čo najskôr dostane na dvojpercentnú úroveň. Pri posudzovaní, či má ECB pristúpiť k ďalšiemu zvyšovaniu sadzieb, bude centrálna banka vychádzať z reálnych údajov ekonomiky. Guvernéri tak budú sledovať predovšetkým výhľad inflácie.

Včera o zvýšení základnej úrokovej sadzby rozhodol aj americký Fed. Ten dvihol základnú sadzbu o 0,25 percentného bodu do pásma 5 až 5,25 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: