Európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope (BE) vyzývajú Európsku úniu (EÚ) a jednotlivé členské vlády, aby, v súvislosti s energetickou krízou, začali urýchlene zavádzať systémové opatrenia na posilnenie konkurencieschopnosti priemyslu. V tlačovej správe o tom informovala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Podniky podľa firiem v súčasnosti najviac doplácajú práve na laxný prístup a nečinnosť tvorcov politík.


Zamestnávatelia združení v RÚZ upozorňujú, že je najvyšší čas vypísať výzvu na kompenzácie vysokých cien energií za vlaňajšok v zmysle odsúhlasenej schémy pomoci pre podnikateľský sektor. V parlamente sa podľa nich navyše kopia „škodlivé“ návrhy zákonov s negatívnymi dopadmi na domáce podniky.

Problém podľa firiem spočíva predovšetkým v tom, že v Európe platia za energie výrazne viac ako ich konkurenti z tretích krajín. Situáciu navyše komplikuje aj miera daňového zaťaženia, ktorá je, podľa globálnych štandardov, vysoká. „Takáto situácia, bez adekvátneho zásahu zo strany národných vlád, je pre tisíce podnikov likvidačná. Ignorovanie otázky regulačného zaťaženia ešte viac vytláča spoločnosti a investície z kontinentu a poškodzuje Európu ako miesto podnikania,“ vysvetľuje prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: