V apríli dosiahla medziročná miera inflácie úroveň 13,7 percenta. Klesla tak druhý mesiac po sebe. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Inflácia sa po dlhom období rastu znížila na 13,8 percenta, čo ukazuje, že vrchol rastu cien na Slovensku bol aktuálne prekonaný. Stále však ide o vysoké hodnoty, aké tu neboli viac ako dve predošlé dekády,“ vraví hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Štatistici zaznamenali vyššie ceny v 11 z 12 sledovaných výdavkových skupín domácností. V piatich skupinách ceny medziročne vzrástli o viac ako 12 percent. Ceny klesli len v doprave, kde sa znížili o 0,2 percenta.

„Ceny potravín, ktoré tvoria druhú najvýznamnejšiu položku vo výdavkoch slovenských domácností, rástli nepretržite viac ako dva roky, aktuálne mierne utlmili tempo rastu na 26,1 percenta. Z deviatich sledovaných skupín potravín až osem malo naďalej rast nad úrovňou 20 percent, výnimkou bolo ovocie, ktoré medziročne zdraželo o 13,3 percenta. Najvýznamnejšie bolo medziročné zvýšenie cien chleba a obilnín o 25,9 percenta, ďalej mäsa takmer o 25 percent a súčasne mlieka, syrov a vajec o 32,9 percent,“ hovorí J. Morháčová.

Výdavky na energie, ktoré predstavujú v rodinných rozpočtoch najväčšiu položku, medziročne stúpli o 12,3 percenta. „Významný podiel na raste cien malo tiež 20-percentné zdraženie v reštauráciách s ubytovaním, ktoré bolo ťahané najmä zvýšením cien závodného stravovania,“ tvrdí J. Morháčová.

Inflácia klesla druhý mesiac po sebe
Zdroj. ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: