Inflácia na Slovensku klesá neprestajne už od marca, stále však zostáva na vysokých úrovniach. V septembri spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa Štatistického úradu SR vzrástli o 8,2 percenta. Ešte v auguste rástli o 8,9 percenta.


„Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú dlhodobo vyššie ceny potravín s nealko nápojmi. Dynamika rastu cien potravín spomaľuje už šiesty mesiac, v septembri boli medziročne drahšie o 11,3 %. Tempo medziročného rastu spomalilo vo všetkých 9 zložkách potravín. Viac ako 20 % medziročný rast cien zostal už iba pri cukre, džeme a cukrovinkách,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Rast cien v porovnaní so septembrom minulého roku v odbore bývanie a energie klesol na úroveň 6,5 %. Predstavuje to najnižší medziročný rast od konca roku 2021.

Hoci v porovnaní s augustom boli pohonné hmoty drahšie, medziročne ich cena klesla o 0,6 percenta. Zvýšil sa rast cien v skupine dopravné služby na úroveň 22,5 %

„Výraznejšiemu poklesu celkovej inflácie zabránil nárast cien v odbore pošta a spoje, najmä pre zvýšenie poplatkov telekomunikačných operátorov na hodnotu 5,1 %. Podobne negatívne na infláciu vplýval aj rast cien v odbore alkoholické nápoje a tabak, spotrebitelia za ne platili v priemere o 9,4 % vyššie sumy ako pred rokom,“ vraví J. Morháčová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: