Do konkurzu spoločnosti Axe Capital Group prihlásilo svoje pohľadávky 430 veriteľov. Firma im dlhuje takmer 49 miliónov eur. Okrem toho ďalších deväť pohľadávok v celkovej výške 625-tisíc eur súd neuznal. Vo zverejnených rozhodnutiach o neuznaní týchto pohľadávok nie je uvedený žiaden špecifický dôvod.

Zoznam veriteľov, ktorí prihlásili svoje pohľadávky, je zverejnený v Registri úpadcov. Nachádza sa medzi nimi množstvo firiem, šéfovia spoločností, či športovci. Vo väčšine prípadov ide o ľudí či firmy, ktoré uverili sľubom Axe Capital Group o vysokom zhodnotení a preto prostredníctvom tejto spoločnosti investovali svoje peniaze. Respektíve predpokladali, že ich peniaze budú investované. Podľa obvinenia zakladatelia firmy v skutočnosti využívali peniaze na financovanie svojho luxusného života.

Väčšina veriteľov má nezabezpečenú pohľadávku. To znamená, že by sa mali tieto pohľadávky vyplácať z majetku spoločnosti. Lenže zo súpisu všeobecnej podstaty, ktorý správca Origon Recovery Solutions zverejnil 2. októbra, vyplýva, že „správca nezistil žiaden majetok, ktorý by bolo možné zapísať do súpisu všeobecnej podstaty.“ Všeobecná podstata v právnickej terminológii vyjadruje hodnotu majetku, z ktorého by sa mali vyplácať nezabezpečení veritelia.

Medzi prihlásenými pohľadávkami sú len dve zabezpečené. Jedným zo zabezpečeným veriteľom je Volkswagen Finančné služby Slovensko (VWFS), ktorému Axe Capital Group dlhuje takmer 22-tisíc eur. VWFS poskytol spoločnosti Axe Capital Group úver na kúpu automobilu Audi A8, pričom týmto vozidlom je úver aj zabezpečený. V dôsledku omeškania splátok VWFS vyhlásil predčasnú splatnosť úveru.

Béreš ručiteľom

Tento automobil preto nie je súčasťou majetku, z ktorého sa budú uspokojovať nezabezpečení veritelia. Podľa záznamov zverejnených v obchodnom vestníku správca nedisponuje žiadnymi informáciami, kde sa toto vozidlo nachádza, či v akom je technickom stave. Podľa údajov zo stránky Slovenskej kancelárie poisťovateľov nemá toto auto v súčasnosti ani platné povinné zmluvné poistenie.

Druhým zabezpečeným veriteľom je Daniel H. Ten, podobne ako ďalšie stovky ľudí, chcel prostredníctvom Axe Capital Group zhodnotiť svoje peniaze. V tomto prípade jeho pohľadávka nie je krytá žiadnym majetkom, ale „je zabezpečená vyhlásením o ručiteľskom záväzku zo dňa 29.03.2023, v ktorom Peter Béreš, ktorý je predsedom predstavenstva dlžníka ako ručiteľ prevzal na seba ručiteľský záväzok za záväzky dlžníka, že ak dlžník neuhradí pohľadávku riadne a včas zaplatí pohľadávku za dlžníka v celom rozsahu.“ P. Béreš je v súčasnosti vo väzbe.

Medzi veriteľmi Axe Capital Group sa nachádza aj Finančné riaditeľstvo SR. To samozrejme neinvestovalo do tejto spoločnosti, ide o daňové pohľadávky. Celkovo si Finančné riaditeľstvo voči Axe Capital Group nárokuje 60 rôznych pohľadávok v celkovej výške 779-tisíc eur.

Investovali desiatky tisíc eur

Väčšina ľudí či firiem investovala prostredníctvom Axe Capital Group desiatky tisíc eur. Vo väčšine prípadov je v popise pohľadávky uvedené, že veriteľ uzavrel s dlžníkom zmluvu o správe mien, predmetom ktorej bol záväzok dlžníka vyvíjať a riadiť obchodno- strategickú činnosť pri správe mien. Táto zmluva mala zabezpečiť, že Axe Capital Group bude peniaze investorov zhodnocovať obchodovaním s cudzími menami. Niektorí veritelia si nárokujú vyplatenie investovanej sumy, iní žiadajú aj dlžné úroky alebo úroky z omeškania.

O najviac peňazí prišli spoločnosti zo skupiny Fispro. Pohľadávky v najvyššej výške si prihlásila firma Fispro Invest Platinum. Voči Axe Capital Group si nárokuje dve pohľadávky v celkovej výške dva milióny eur. Fispro Invest Red si okrem toho nárokuje takmer 264-tisíc eur a Fispro Invest Blue 464-tisíc eur. Väčšina týchto pohľadávok súvisí s tým, že tieto firmy uzatvorili s Axe Capital Group zmluvu o správe mien.

Viac ako milión eur dlhuje Axe Capital Group ešte ďalším trom veriteľom – ide o dve fyzické osoby a jednu eseročku. Pohľadávky presahujúce 100-tisíc eur, si prihlásilo celkovo 140 subjektov. Naopak najmenšia pohľadávka, ktorú si veritelia prihlásili, je vo výške 5 479 eur.

Peniaze využívali na osobnú potrebu

Z uznesenia o vzatí do väzby Pera Béreša a Jána Šofranka, ktorí stáli za spoločnosťou Axe Capital Group, vyplýva, že obvinení mali investorom sľubovať výnos až do 300 percent ročne. Už pri uzatváraní zmlúv pritom mali vedieť, že uvedené podmienky nedokážu splniť a že ich splnenie nie je reálne.

Peniaze od investorov podľa obvinenia investovali len v marginálnej miere do zahraničných finančných nástrojov. Toto obchodovanie navyše nevykazovalo dostatočné výnosy. „Nezanedbateľnú časť finančných prostriedkov spotrebovávali a spotrebovávajú pre osobnú potrebu, používali a používajú ich na prevádzkové náklady spoločností a veľkú časť prostriedkov využívali na vyplácanie odmien sprostredkovateľov, vyplácanie výnosov a vkladov starším „investorom/klientom“ a to tak, že na ich vyplácanie používali vklady neskorších „investorov/klientov“ v režime tzv. pyramídovej hry,“ píše sa v uznesení.

Z uznesenia súdu vyplýva, že obvinení mali peniaze od obetí získavať najneskôr od leta 2018 a pokračovať v tejto činnosti mali až kým ich polícia 17. mája tohto roku nezadržala. Peniaze od investorov získavali aj potom, ako na činnosť spoločnosti Axe Capital Group v apríli minulého roku upozornila Národná banka Slovenska.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: