Medziročná inflácia na Slovensku sa v júli dostala na 13,6 percenta. Rastie tak už 18 mesiacov po sebe. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Rast inflácie v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi sa utlmil. Kým v porovnaní s júnom vzrástla inflácia o 0,4 percentuálneho bodu, v prvých mesiacoch roku bol nárast inflácie 1,4 percentuálneho bodu. V júli sa pritom zvýšili ceny pri všetkých sledovaných odboroch spotrebného koša. Až polovica z nich pritom zdražela o viac ako deväť percent.

„K rastu cien na medziročnej úrovni prispel predovšetkým odbor potraviny a nealkoholické nápoje. Potraviny boli drahšie o 19,9 % a nealkoholické nápoje o 10,2 %. Najviac infláciu ovplyvnili, s prihliadnutím na podiel kupovaných položiek v nákupnom košíku, medziročne vyššie ceny chleba a obilniny o 23,4 %, mäsa o 20,1 %, ako aj mlieka, syrov a vajec o 21,8 %,“ vraví hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

„Na druhom mieste, z hľadiska vplyvu na rast cien, bolo zdražovanie v odbore bývanie a energie. Odbor tvorí najväčší, až štvrtinový podiel vo výdavkoch domácností. Ceny v tomto odbore boli počas júla medziročne vyššie o 16,1 %, pričom k rastu cien energií zo začiatku roka sa pridal vplyv zdražovania pevných palív. Pokračoval aj vplyv zdražovania stavebných materiálov, ktorý posunul imputované nájomné medziročne na nové maximum 19,9 %,“ povedala J. Morháčová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: