Informácie o témach korupcie a nastoľovania spravodlivosti, ktoré sa po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spred piatich rokov dostali do centra verejnej diskusie, čerpajú ľudia na Slovensku predovšetkým z tradičných médií (62 %). Prím pritom hrajú najmä spravodajské médiá (58 %), na bulvárne tituly pripadajú zvyšné štyri percentá. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Focus pre Transparency International Slovakia.


Za najdôveryhodnejšie zdroje informácií pri témach korupcie a právneho štátu považujú respondenti médiá a konkrétnych novinárov (20 %) a protikorupčné mimovládne organizácie (19%). Nasledujú prokuratúra (15 %), polícia (11 %) a súdy (9 %). Najmenej dôveryhodní aktéri pri informovaní o témach korupcie a nastoľovania spravodlivosti sú politici (3 %).

Až tretina obyvateľov Slovenska ale čerpá primárne informácie o týchto témach zo zdrojov náchylnejších na skreslenia a to predovšetkým zo sociálnych sietí (17 %), z diskusií s rodinou, kolegami či známymi (13 %) a šesť percent populácie aj z takzvaných alternatívnych médií.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: