Ešte v tomto roku plánuje prepúšťať zamestnancov sedem percent firiem. Vyplýva to z prieskumu ČSOB, ktorý pripravila v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank. Naopak, v priemere každý piaty zamestnávateľ na Slovensku (22 %) plánuje ešte v tomto roku zvyšovať počet pracovníkov. Najviac je ich v radoch väčších firiem (30 %).


„Zamestnávatelia v prieskume zároveň priznávajú, že vhodných kandidátov je na trhu práce stále nedostatok. Ich deficit vníma až 70 percent firiem. Najviac si to myslia firmy z odvetví vedeckých a technických činnosti, informačných technológii a spracovateľského priemyslu,“ uviedla v tejto súvislosti manažérka Oddelenie pre podnikateľov a malé firmy v ČSOB Dáša Polláková.

Podľa výsledkov prieskumu až 72 percent firiem nerieši a ani neplánuje riešiť tento problém zamestnávaním cudzincov. Naopak, začať s tým tento rok určite plánuje 1,5 percent spomedzi 302 oslovených firiem. Takmer 17 percent dosiaľ ľudí z iných krajín nezamestnávalo, no premýšľa o tom. Desatina firiem už cudzincov zamestnávala aj dosiaľ a plánuje pokračovať v nábore.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: