Podvodníci hľadajú stále nové možnosti, ako môžu klientov bánk obrať o peniaze. „V poslednej dobe vo veľkom pribúdajú krypto alebo investičné podvody,“ upozorňuje šéf bezpečnosti Slovenskej sporiteľne Ján Adamovský.


Často sa takýto podvod podľa neho začína reklamou, ktorá parazituje na domácej alebo svetovej celebrite, ktorá sa chváli, že zbohatla vďaka investovaniu „Ak na ňu klient klikne a registruje sa, podvodníci ho kontaktujú s ponukou na výhodné investovanie,“ vraví J. Adamovský. Ak sa takto nechá oklamať, sám dobrovoľne prevedie svoje peniaze na rôzne krypto burzy, alebo mu podvodník pomôže uskutočniť „obchod“ cez vzdialený prístup. „Tieto peniaze však v skutočnosti neprevádza na svoj krypto účet na burze, ale na účet podvodníka,“ tvrdí šéf bezpečnosti sporiteľne.

Dodáva, že problém nastáva v okamihu, keď si chce klient svoje peniaze vybrať. Nielenže nič nedostane, ale môže prísť aj o svoje ďalšie úspory. „Scenárov je viacero. Buď útočníci žiadajú od klienta ďalšie peniaze na zaplatenie daní či na iné poplatky. Alebo, ak doteraz nemali možnosť vzdialeného prístupu, si ho vyžiadajú dodatočne, napríklad pod zámienkou prepojenia bankového účtu s burzou a podobne,“ vysvetľuje J. Adamovský.

Množia sa aj telefonáty klientom, pri ktorých ich hlasový automat vyzve na na stlačenie čísla jeden na klávesnici, čím ich dokáže prepojiť na osobu žiadajúcu od klienta bankové údaje. Na takéto prípady upozorňuje aj Polícia SR. „Aj našej banke už nahlásili klienti desiatky telefonátov tohto typu podvodu. Vieme o takých, kde osoba na druhej strane linky naviguje klienta na stiahnutie aplikácie Bitpanda, do ktorej si majú podvedení zaregistrovať platobnú kartu. Ak klient potvrdí platbu mobilnou aplikáciou alebo SMS kľúčom, v podstate urobí nákup kryptomien pre podvodníkov,“ hovorí J. Adamovský.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: