Ľudia, ktorí hľadajú lacnú letnú dovolenku, by sa mali poobzerať po pobytoch v Grécku a Turecku. Medzi lacnejšie patria aj rezorty v Španielsku a na Malte. Vyplýva to z analýzy, ktorú na základe makroekonomických dát a porovnaní cien pobytových zájazdov v online rezervačných systémoch najväčších nemeckých cestovných kancelárií (TUI Deuschland, DER Touristik, FTI) pre obdobie 1. 7. – 31. 8. 2022 vypracoval broker CapitalPanda.


Dovolenky v Grécku a Španielsku sú lacné preto, lebo tieto krajiny tradične trápi vysoká miera nezamestnanosti a celkovú situáciu ešte zhoršil dopad pandémie koronavírusu. Turecko zase bojuje s obrovskou infláciou. Tá spôsobuje oslabovanie tamojšej meny, čo sa prejavuje na zlacnení zájazdov pre zahraničných turistov.

Chorvátsko, ktoré malo dlhodobo povesť lacnej destinácie, tento rok výrazne zlacnelo. V tejto sezóne bude dokonca patriť k najdrahším turistickým destináciám pri Stredozemnom mori. Podľa analýzy brokeka CapitalPanda tu v priemere narástli ceny pre tohtoročnú sezónu v porovnaní s minuloročnou o 20 až 25 percent. Výnimkou nie je ani 50-percentné zvýšenie cien.

Najdrahšou destináciou je Azúrové pobrežie vo Francúzsku. Podľa CapitalPanda sa to dá vysvetliť okrem iného tým, že tamojší hotelieri cielia na inak ekonomicky situovanú klientelu ako tradičné rezorty, ktorých cieľom je hlavne stredná trieda.

Dovolenka v Chorvátsku výrazne zdražela. Patrí k najdrahším
Zdroj: CapitalPanda

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: