Leasingové spoločnosti financujú 40 percent všetkých nových osobných a úžitkových motorových vozidiel a v prípade nákladných je tento pomer financovania až štyri z piatich. Leasing využívajú najmä podnikatelia, až 36 percent celkových investícii podnikateľov je financovaný formou leasingu. Informovala o tom Asociácia leasingových spoločností Slovenskej republiky (ALS).


„Vlani sme prvý krát prekonali po 14 rokoch obchodné výsledky z predkrízového obdobia. Leasingový trh v minulom roku rástol tempom +20 percent na objem 3,2 miliardy eur. Nárast hodnoty financovaných predmetov bol v roku 2022 opätovne a ešte výrazne vyšší ako nárast počtu nových zmlúv. Dôvodom je pokračujúci výrazný nárast cien predmetov financovania, čo je dôsledok inflácie,“ uviedol predseda predstavenstva ALS Richard Daubner.

Obstarávacia cena bez dane za vozidlá či stroje, ktoré sú financované cez lízing, vlani dosiahla úroveň vyše 2,87 miliardy eur. Medziročne sa zvýšila o 20 percent. V kusovom vyjadrení sa prefinancovalo takmer 79-tisíc nových zmlúv. Ich počet medziročne rástol o štyri percentá.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: