Obstarávacia cena bez dane za vozidlá či stroje, ktoré sú financované cez lízing, vlani dosiahla úroveň vyše 2,87 miliardy eur. Medziročne sa zvýšila o 20 percent. Informovala o tom Asociácie leasingových spoločností SR. V kusovom vyjadrení sa prefinancovalo takmer 79-tisíc nových zmlúv. Ich počet medziročne rástol o štyri percentá.


Z hlavných komodít malo vlani najvyšší medziročný nárast financovanie osobných a úžitkových automobilov (+240 miliónov eur), nasledované financovaním strojov a priemyselných zariadení (+137 miliónov eur). V relatívnom vyjadrení nárastu dominovali stroje, priemyselné zariadenia, lode, lietadlá a železničné vozidlá spolu (+26 %).

„Z aktuálnych výsledkov lízingového trhu vidno, že nárast hodnoty financovaných predmetov bol v roku 2022 opätovne a ešte výrazne vyšší ako nárast počtu nových zmlúv. A to tak voči roku 2021, 2020 ako aj voči roku 2019, ktorý bol ešte nezasiahnutý kovidom. Táto disproporcia sa vyskytla vo všetkých komoditách okrem jedinej – počítače a kancelárska technika. Dôvodom je pokračujúci výrazný nárast cien predmetov financovania,“ charakterizoval minuloročný vývoj predseda predstavenstva asociácie a generálny riaditeľ ČSOB Leasing Richard Daubner.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: