Spoločnosti združené v Asociácii leasingových spoločností SR (ALS) vlani poskytli svojim klientom financovanie hnuteľných a nehnuteľných predmetov spolu v hodnote 3,361 miliardy eur. Objem financovania cez lízing sa tak zvýšil na približne 5,5 miliardy eur. Informovala o tom ALS.


Postavenie dominantného zákazníka lízingových spoločností si i naďalej s medziročným nárastom financovania o 17,3 percenta upevňuje podnikateľský sektor, ktorého podiel na novom financovaní hnuteľných predmetov lízingových spoločností sa vlani zvýšil o 0,5 percenta na 92,3 percenta. Podiel financovania spotrebiteľov opätovne poklesol na 7,6 percenta, a to i napriek medziročnému nárastu financovania o 11,5 percenta. Podiel verejného sektoru sa i naďalej približuje k nule

Obratovo najsilnejšou komoditou na lízingovom trhu zostáva financovanie osobných a úžitkových vozidiel. Nová hodnota dosiahla počas uplynulého roka výšku takmer dve miliardy eur. Celkový počet nových zmlúv pri osobných a úžitkových vozidlách dosiahol vyše 70-tisíc. Druhou najvýznamnejšou komoditou zostalo aj počas minulého roka financovanie strojov, zariadení a technológií, ktoré medziročne objemovo získalo štyri percentá a výška obchodov tu dosiahla 698 miliónov eur. Počet nových zmlúv ale poklesol.