Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) dokončil manuál, ktorý upravuje druh povrchov chodníkov na základe toho, kde sa v rámci Bratislavy nachádza. Inštitút o tom informoval v tlačovej správe s tým, že manuál tiež prináša pravidlá, aby chodníky neumocňovali vizuálny smog v uliciach mesta.


Dokument má slúžiť samospráve, mestským častiam, ale aj súkromným aktérom ako návod pri výmene povrchov chodníkov. V poslednom období sa podľa manuálu zrekonštruovali chodníky v blízkosti Malého trhu, pred poštou na Námestí SNP, na Jeséniovej ulici, a tiež na ulici Prokopa Veľkého.

V centre mesta budú platiť odlišné pravidlá pre výber povrchu chodníkov ako na sídliskách, v historických areáloch či v mestských parkoch. Manuál vysvetľuje aj priestorové princípy, napríklad, ako sa má lemovať pás popri fasáde domu, zeleni či pri vozovke.

Dokument tiež definuje štandardy jednotlivých typov povrchov, či už je to kamenná alebo betónová dlažba, liate alebo súvislo spevnené, či nestmelené povrchy. Bratislavská betónová dlažba je určená napríklad pre významné ulice alebo pre zdôraznenie vstupu do dôležitých verejných inštitúcií.

Zrekonštruovaný chodník na Jeséniovej ulici
Zrekonštruovaný chodník na Jeséniovej ulici. (zdroj foto: Marek Velček)
Zrekonštruovaný chodník pri Malom trhu
Zrekonštruovaný chodník pri Malom trhu. (zdroj foto: Marek Velček)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: