Minimálne dôchodky sa opäť naviažu na rast životného minima. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok (14. február) schválil parlament. Rozmrazenie minimálnych dôchodkov prešlo cez pozmeňujúci návrh poslancov Erika Tomáša (Hlas-SD) a Jána Richtera (Smer-SD). Minimálne penzie sa budú počítať ako 136 percent sumy životného minima od januára budúceho roka.


Inštitút najnižších penzií funguje už od roku 2015. Pred poslednými parlamentnými voľbami ale vtedajšia vládna koalícia na čele so stranou Smer-SD podmienky výrazne zmenila. Po zmenách sa minimálny dôchodok naviazal na rast priemernej mzdy a razantne ho tak zvýšil. Zrušil sa aj inštitút kvalifikovaného roku.

Novela spôsobila, že minimálne penzie by o niekoľko rokov výškou dobehli riadne starobné dôchodky. Rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) preto sumu zmrazil na úrovni, na akú ju dostala zmena bývalej vlády. Tabuľka minimálneho dôchodku je v súčasnosti zavedená pevne v zákona. Do podmienok sa vrátila aj definícia kvalifikovaného roku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: