Vyššie územné celky (VÚC) by mohli získať novú kompetenciu. Ministerstvo financií im chce umožniť, aby mohli regulovať ceny služieb, ktoré dopravcovia platia prevádzkovateľom autobusových staníc. Doteraz táto služba nebola nijako regulovaná.


Niektoré autobusové spoločnosti mali problém s vysokými cenami, ktoré im majitelia autobusových staníc účtovali. Ukázalo sa to napríklad v Bratislave, kde novú autobusovú stanicu postavila spoločnosť HB Reavis. Pod HB Reavis pritom patrí aj spoločnosť Slovak Lines, ktorá v minulosti poskytovala prímestskú autobusovú dopravu v bratislavskom kraji. Než sa autobusová stanica Nivy dostavala, tender na poskytovanie prímestskej dopravy vyhrala Arriva.

Poplatky za vjazd na autobusovú stanicu musí platiť bratislavská župa. Tá pre jej výšku uvažovala, že časť spojov nebude končiť na autobusovej stanici, čím chcela ušetriť. Za každý vjazd i výjazd totiž musia autobusy platiť deväť eur, čo je spolu 18 eur pri jednom spoji.

Podľa návrhu novely zákona, ktorú ministerstvo predložilo do pripomienkového konania, by VÚC mali mať po novom možnosť stanovovať maximálne ceny napríklad za vjazd a výjazd na autobusovú stanicu, pobyt autobusu v stanici alebo nájom parkovacieho miesta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: