Je dôležité si poriadne overiť, kto stojí za výhodnými ponukami práce. Upozorňuje na to Asociácia personálnych agentúr Slovenska (APAS). Naletieť podvodníkom podľa nej nemusí len bežný občan, na lákavé návrhy spolupráce zo strany neférových sprostredkovateľov doplácajú v poslednom čase aj slovenské firmy a zamestnávatelia. Nelegálnym zamestnávateľom a sprostredkovateľom práce hrozia právne postihy a likvidačné pokuty.


„Pracovníkov zo zahraničia, ale tiež slovenských občanov hľadajúcich si prácu v zahraničí, osloví v prvom rade vysoká mzda, ktorú im takáto firma ponúka. Až časom zistia, že aby ju dosiahli, museli by pracovať nad bežne dohodnutý pracovný čas, v noci, na dlhé zmeny a podobne. Ďalším štandardom je neuzavretie pracovnej zmluvy, tým pádom títo pracovníci nie sú prihlásení ani do sociálnej či zdravotnej poisťovne, nemajú tak všetky právne istoty, ktoré im vyplývajú zo štandardného pracovno- právneho vzťahu,“ upozorňuje Zuzana Rumiz z APAS.

Rovnako tiež ich ubytovanie podľa jej slov nemusí zodpovedať bežnému štandardu, častokrát to môžu byť rôzne ubytovne vo veľmi zlom až schátranom stave. „Ak chce pracovník opustiť pracovnú pozíciu, nezriedka sa mu tiež vyhrážajú právnici týchto sprostredkovateľských firiem. V oblasti nelegálneho zamestnávania sa tiež prejavuje trend využívania práce cudzincov, ktorí majú vybavené povolenia na pobyt za účelom podnikania, čo je v rozpore s právnymi predpismi,“ dodala Z. Rumiz.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: