Predbežný reálny záujem o nájomné bývanie prejavilo vyše 3 000 ľudí, ministerstvo práce pri zisťovaní záujmu oslovilo 45-tisíc ľudí. Vyplýva to zo štatistických výsledkov dotazníka ministerstva práce. Úrad podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina) tiež predstavil návrh cenovej mapy štátneho nájomného bývania. Najdrahšie byty by podľa nej mali byť na západe krajiny.


Najväčší záujem o nájomné byty prejavili ľudia v hlavnom meste, Prešove, Košiciach, Trenčíne či v Spišskej Novej Vsi. Viac ako polovica záujemcov je zosobášená. Ľudia by chceli najmä dvoj- či trojizbové bytové jednotky. Podľa cenovej mapy bude napríklad trojizbový byt v Bratislavskom kraji stáť 658 eur mesačne, kým v Prešovskom to bude 391 eur.

Ceny sú už vrátane odhadovaných servisných poplatkov, energií a príspevku zamestnávateľa. Podľa úradu Š. Holého pri porovnaní mesačného nájmu oproti mesačnej splátke hypotéky, vrátane odhadovaných servisných poplatkov a energií, ľudia vďaka štátnemu nájomnému bývaniu ušetria 33 percent až 62 percent mesačne.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: