Celková návštevnosť ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v marci tohto roka medziročne vzrástla o tretinu na 403-tisíc osôb. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Hostia strávili v zariadeniach cestovného ruchu viac ako jeden milión nocí, čo bolo o štvrtinu viac ako pred rokom. Priemerná doba pobytu bola 2,5 noci. Jarné prázdniny podľa štatistikov pomohli navrátiť návštevnosť do predkovidovej úrovne, ubytovateľom do počtu z marca 2019 chýbalo len 31-tisíc hostí.


Až 263-tisíc ubytovaných tvorili domáci návštevníci. Najvyššiu domácu návštevnosť zaznamenali Žilinský a Prešovský kraj a nasledoval Bratislavský kraj. Spolu tieto tri kraje tvorili 64 percent domácej návštevnosti. Súčasne tieto tri spomedzi osem krajov už tento rok prekonali počty domácich hostí z marca 2019.

Ubytovacie služby počas tretieho mesiaca na Slovensku využilo tiež 140-tisíc zahraničných návštevníkov, išlo o 61-percentný medziročný nárast návštevnosti. Ich počet vzrástol medziročne vo všetkých krajoch s výnimkou Košického kraja, v Bratislavskom kraji sa ich počet dokonca zdvojnásobil.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: