Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku navštívilo v septembri tohto roka 549- tisíc hostí, čo je o 12 percent viac ako vlani. K návštevnosti úspešného roka 2019 chýbalo ubytovateľom už len 34-tisíc (6 %) návštevníkov. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Počet nocí, ktoré hostia strávili v hoteloch a penziónoch sa oproti minulému roku zvýšil o desatinu a dosiahol takmer 1,4 milióna. Priemerná doba pobytu predstavovala 2,5 noci. Nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu ubytovaných, teda 344-tisíc osôb (63 %) tvorili domáci návštevníci. Ich celkový počet sa medziročne zvýšil o šesť percent a atakoval úroveň turisticky rekordného roka 2019.

Ubytovacie služby počas septembra na Slovensku využilo tiež 205-tisíc zahraničných návštevníkov, išlo síce o takmer štvrtinový medziročný nárast návštevnosti ale cudzincov bolo stále o 13,4 percenta menej ako v septembri 2019. Z regionálneho hľadiska nižší počet cudzincov ako pred pandémiou zaznamenali evidovali všetky kraje s výnimkou Žilinského, ktorý už o viac ako o desatinu prekonal septembrové hodnoty z roku 2019.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: