V priebehu tohto týždňa dostanú živnostníci a samoplatitelia písomnú listovú zásielku s informáciou o výške ich preddavku na zdravotné poistenie, ktorý majú vypočítaný na tento rok. Portálu Finsider to potvrdil hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. Odvody pritom nakoniec budú o niečo vyššie, ako sa čakalo. Vládny kabinet totiž medzi konsolidačné opatrenia zaradil aj zvyšovanie zdravotných odvodov.


Kým doteraz živnostníci platili za zdravotné poistenie 14 percent z vymeriavacieho základu, od januára budúceho roka táto sadzba stúpne na 15 percent. Podnikateľ so zdravotným postihnutím bude platiť 7,5 percenta. Doteraz to bolo sedem percent. Rovnaké zvýšenie pocítia aj samoplatcovia.

Minimálne klasické preddavky na zdravotné poistenie tak vzrastú z pôvodných 84,77 eura na 97,80 eura mesačne. Tí so zdravotným postihnutím nebudú platiť 42,39 eura, ale 48,90 eura mesačne. Každý, kto doteraz platil minimálne odvody, bude musieť prvý raz zaplatiť poistné v novej výške najneskôr do 8. februára tohto roka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: