V máji klienti slovenských bánk zrealizovali viac ako 2,5 milióna domácich okamžitých platieb a viac ako 169-tisíc cezhraničných. Celkovo za prvé štyri mesiace fungovania okamžitých platieb ich už banky spracovali viac ako 8,7 milióna. Vo svojom blogu to uviedla metodička stratégie platobných systémov Národnej banky Slovenska Iveta Behúňová.


Celkovo podľa nej mali v máji okamžité platby na Slovensku vyše 10,8-percentný podiel na všetkých SEPA platbách. Je tak porovnateľný s podielom v európskych krajinách, kde v máji dosiahol 11,48 percenta.

„Dôvodom popularity okamžitých platieb medzi Slovákmi je najmä digitalizácia, dostupnosť internetu a rastúci počet používateľov inteligentných mobilov a zariadení. To vytvára priestor pre častejšie používanie rôznych aplikácií pre prístup k účtu a k platobným službám,“ vraví I. Behúňová.

Na Slovensku boli okamžité platby spustené 1. februára 2022. Rýchle medzibankové platby zatiaľ ponúkli svojim klientom Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka. Využiť ich môžu aj klienti Raiffeisen banky, ktorá patrí pod Tatra banku. „Veríme, že ostatné banky nenechajú svojich klientov dlho čakať a sprístupnia im inovatívne platby čo najskôr,“ uviedla I. Behúňová.

Okamžité platby majú podľa nej oveľa väčší potenciál, ako len rýchle platby medzi bankovými účtami pomocou internetbankingu či aplikácií. „Zároveň tiež otvárajú priestor pre celý trh poskytovateľov platobných služieb a fintechy, aby budovali riešenia založené na okamžitých platbách a to nielen pre platby medzi osobami, ale tiež na platby u obchodníkov v kamenných prevádzkach a na internete. Vďaka nižším nákladom a okamžitému pripísaniu peňazí na účet obchodníka tak môžu konkurovať platbám platobnými kartami. Obchodník alebo poskytovateľ služby, napríklad, vygeneruje QR kód, vďaka ktorému zaplatíte aplikáciou a on okamžite uvidí pripísanú sumu,“ napísala I. Behúňová.

Okamžité platby majú už vyše 10-percentný podiel
Zdroj: NBS

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: