Počet cestujúcich v osobnej doprave vo februári tohto roka medziročne vzrástol o 28 percent na 54,5 milióna osôb. Objem nákladnej prepravy dosiahol v rovnakom mesiaci 15,3 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročne pokles o 12,7 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


V medziročnom porovnávaní objem prepraveného tovaru pokračoval v nepretržitom poklese od júla minulého roku. Na celkový pokles mala výrazný vplyv najmä cestná doprava, ktorá tvorila dvojtretinový podiel na prepravenom objeme. Po cestách sa prepravilo medziročne o 8,4 percenta menej tovaru. Preprava po železnici zaznamenala medziročne iba nepatrný rast o 1,9 percenta. Tento výsledok dosiahla po deviatich mesiacoch medziročných poklesov.

Po dvoch rokoch sa zase osobná doprava výrazne ovplyvnená útlmom počas pandémie dostala na úroveň počtov cestujúcich z predkovidového roku 2019. Medziročný nárast bol vyšší v železničnej doprave, vo vlakoch však sedelo o 15 percent menej cestujúcich ako vo februári 2019. Cestovanie železnicou však predstavuje iba desať percent podiel cestujúcich v osobnej doprave.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: