Vláda na stredajšom (18. máj) zasadnutí schválila návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý predložil rezort financií. Vďaka novele sa majú zvýšiť prídavok či daňový bonus na dieťa a zavedie sa príspevok na financovanie služieb pre dieťa.


Prídavok na dieťa by sa tak mal od júla 2022 zvýšiť na sumu 30 eur mesačne a od januára budúceho roka na sumu 50 eur mesačne. Rezort financií ale zároveň navrhuje zrušiť jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy.

Od júla tohto roka má byť daňový bonus rozdelený na deti do 15 rokov, za ktoré budú rodičia dostávať 70 eur a na deti nad 15 rokov, na ktoré budú rodičia dostávať sumu 40 eur mesačne. Od 1. januára 2023 sa má zvýšiť daňový bonus na deti do 15 rokov na sto eur a bonus na deti nad 15 rokov zase stúpne na 50 eur mesačne.

Daňový bonus na deti do šesť rokov je v súčasnosti na úrovni 47,14 eura, na deti od šesť do 15 rokov v sume 43,60 eura a na deti nad 15 rokov na úrovni 23,57 eura. Jednotlivé sumy daňového bonusu sa už tiež nebudú zvyšovať podľa rastu životného minima.

Rovnako sa mení aj nárok podľa príjmu. V súčasnosti platí, že nárok na bonus majú ľudia, ktorí za rok zarobili aspoň šesťnásobok minimálnej mzdy. Po novom vznikne nárok každému rodičovi s príjmom bez ohľadu na to, aká bola jeho výška. Suma bonusu sa zároveň bude odvíjať od toho, aký má rodič príjem.

Výška príspevku na financovanie služieb pre dieťa sa má stanoviť na 50 eur za každý kalendárny mesiac od mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku až po kalendárny mesiac, v ktorom dovŕši 18 rokov veku.

Novela ešte musí prejsť cez parlament, vláda si však odhlasovala, že to bude v takzvanom skrátenom konaní. Potom ho musí podpísať aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: