Priemyselná produkcia sa v novembri minulého roku vrátila k poklesu. Striedanie rastu s poklesom pokračovalo už šiesty mesiac za sebou. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Priemyselná produkcia medziročne klesla o 1,9 percenta. Išlo už o siedmy mesiac minulého roku, kedy bol na tom priemysel horšie ako rok predtým. Kleslo pritom osem z 15 priemyselných odvetví.

„Výroba dopravných prostriedkov po troch mesiacoch medziročného rastu klesla o 7,1 % a najviac tak ovplyvnila novembrový výsledok celého priemyslu. K výsledku prispel aj vyše štvrtinový pokles produkcie vo výrobe počítačových výrobkov a tiež 6 % medziročné zníženie vo výrobe z gumy a plastu. Pokles na úrovni 9,8 % zaznamenala aj ostatná výroba a inštalácia strojov,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Pred hlbším prepadom ochránili priemysel dynamicky sa rozvíjajúce odvetvia, najmä rast vo výrobe elektrických zariadení o 11,4 %, potom aj o 8,2 % medziročne vyššia výroba kovov a tiež mierny rast vo výrobe strojov o 4,6 %.

Priemysel v novembri znovu klesol, brzdia ho automobilky
Zdroj: ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: