Priemyselná produkcia Slovenska v septembri medziročne klesla o 0,6 percenta. Ide o šiesty mesiac roku, v ktorom bol priemysel slabší ako v rovnakom mesiaci pred rokom. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Pokles zaznamenalo osem z 15 sledovaných odvetví. „Napriek tomu, že celý priemysel mierne medziročne klesol najvýznamnejší vplyv mali rasty dvoch odvetví, ktoré dostatočne stlmili a vykryli pokles viacerých aj podielovo významnejších odvetví priemyslu. Septembrový výsledok najviac ovplyvnil rast vo výrobe elektrických zariadení o 9,4 % a tiež medziročné zvýšenie vo výrobe kovov o 6,6 %. V miernom raste boli aj dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Naopak najvyšší pokles si pripísali firmy vo výrobe z gumy a plastu. Toto odvetvie medziročne kleslo o 5,7 percenta. Výroba strojov a zariadení si pohoršila o päť percent. „Dvojciferné prepady sa prejavili v ostatnej výrobe a inštalácií strojov, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov a vo výrobe textilu, odevov a kože,“ vraví J. Morháčová.

Celkovo za prvých deväť mesiacov tohto roku bola priemyselná produkcia nižšia o 1,1 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku.

Priemysel stále zaostáva za minulým rokom
Zdroj: ŠÚ SR


Prečítajte si ďalšie články na túto tému: