Rekondičný príspevok pre dôchodcov, ktorý poskytuje ministerstvo práce, od júla tohto roka stúpne zo súčasných 50 eur na úroveň sto eur. V stredu o tom rozhodol parlament schválením novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce. Návrh predložila skupina poslancov zo strany Hlas-SD. Ministerstvo bude môcť na príspevky rozdeliť celkovo 1,4 milióna eur ročne.


Nárok na príspevok majú ľudia v starobnom, predčasnom či výsluhovom dôchodku. Na rekondičný príspevok majú nárok len v prípade, že popri dôchodku nepracujú alebo nepodnikajú. Príspevok môžu penzisti použiť na platbu takzvaných rekondičných pobytov na Slovensku. Štát tento príspevok poskytuje už vyše 12 rokov, počas ktorých sa ale jeho výška nemenila.

O príspevok nemôžu žiadať dôchodcovia samostatne. Musí to urobiť občianske združenie, odborová organizácia alebo združenie odborových organizácií, v ktorých sú poberatelia starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku členovia. Pobyt by mal slúžiť hlavne na obnovovanie psychickej a fyzickej kondície penzistu.

Novelu zákona ešte musí podpísať prezidentka Zuzana Čaputová. Legislatíva by potom mala začať platiť od 1. júla tohto roka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: