Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v roku 2023 stúpol o 1,1 percenta. Podľa údajov Štatistického úradu SR ide o najnižší rast ekonomiky od roku 2013, ak neberieme pokles v roku 2020.


V minulom roku rástla hrubá pridaná hodnota vo všetkých sledovaných odvetviach ekonomiky. „Najvýznamnejší vplyv mal jednoznačne rast priemyslu o 5,7 %. Kľúčové odvetvie ekonomiky sa tak pozbieralo po útlme v roku 2022. V štruktúrach priemyslu rozhodujúco vzrástla výroba dopravných prostriedkov o viac ako 22 % a výroba koksu a ropných výrobkov vyššia o takmer 10 %. Objem pridanej hodnoty vôbec prvýkrát prekročil v bežných cenách hranicu 100 miliárd eur,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Druhý najväčší pozitívny vplyv na rast ekonomiky mal podľa Štatistického úradu rast pridanej hodnoty v obchode, doprave, ubytovaní so stravovaním o 5,3 %, ako aj v stavebníctve o 8,2 %.

Slovenská ekonomika rástla najpomalšie od roku 2013
Zdroj: ŠÚ SR

Tlmiaci účinok na rast ekonomiky mal výrazný pokles domáceho dopytu o 5 %, čo bolo podľa štatistikov spôsobené najmä poklesom konečnej spotreby v domácnostiach. „Spotreba v domácnostiach v priebehu roka 2023 medziročne klesla o 2,5 %, čo bol najväčší prepad za posledných takmer 30 rokov. Žiadna doterajšia kríza, ani finančná či pandemická, nedokázala donútiť domácnosti šetriť tak, ako vysoká inflácia. Na celoročnej úrovni v mínusových hodnotách zostali aj výdavky vo verejnej správe a v neziskových inštitúciách,“ vraví J. Morháčová.

Naopak, celkovému výkonu ekonomiky pomohol pozitívny vývoj v zahraničnom obchode. „Nakoľko bol rast vývozu rýchlejší ako rast dovozu, saldo zahraničného obchodu sa opäť dostalo do plusových hodnôt. Jeho hodnota dosiahla za rok 2023 v bežných cenách objem takmer 1,5 miliardy eur,“ tvrdí J. Morháčová.

V poslednom štvrťroku minulého roku medziročný rast ekonomiky dosiahol 1,3 percenta. Išlo o druhý najvyšší rast v roku 2023. Ekonomike k nemu pomohli najmä investície, ktoré rástli najdynamickejšie za posledných osem rokov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: