Slovensko má piaty najväčší potenciál na zníženie spotreby zemného plynu vďaka zatepleniu budov. Upozornila na to platforma Budovy pre budúcnosť. Až 57 percent všetkej energetickej spotreby plynu totiž pripadá na Slovensku na budovy. Takmer 63 percent rodinných domov a necelých 73 percent bytových domov vykurujeme zemným plynom.


„To je viac ako 1,4 milióna domácností a jasný dôkaz, ako sme na Slovensku závislí na zemnom plyne. Dobrou správou však je, že máme na Slovensku jeden z najväčších potenciálov znížiť celkovú spotrebu plynu vďaka zatepleniu budov, vyplýva zo štúdie thinktanku BPIE – Buildings Performance Institute Europe,“ tvrdí platforma.

Štúdia sa opiera o argumentáciu, že ak chceme zabezpečiť energetickú bezpečnosť Európy, znižovanie energetickej potreby je absolútne kľúčové a prináša prepočet, že komplexnou renováciou obytných budov by sme vedeli v Európskej únii (EÚ) znížiť spotrebu plynu na vykurovanie týchto budov o 44 percent.

Spomedzi všetkých členských krajín EÚ je najväčší potenciál úspor zemného plynu v Luxembursku, Holandsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: