Od januára budúceho roku budú motoristi v Rakúsku platiť viac za benzín i naftu. Zvýši sa totiž zdanenie emisií CO2 z 32,5 na 45 eur za tonu. Informoval o tom portál Heute.at.


Podľa prepočtov rakúskeho auto-moto klubu ÖAMTC cena za jeden liter nafty vzrastie po započítaní všetkých daní a príplatkov v budúcom roku o 11,3 centu, pri benzíne by mal nárast predstavovať 10,2 centu. To znamená, že motoristi si za natankovanie 50-litrovej nádrže priplatia viac ako päť eur.

V súčasnosti priemerná cena 95 oktánového benzínu v Rakúsku dosahuje 1,718 eura za liter. Jeden liter nafty priemerne stojí 1,796 eura. V porovnaní so Slovenskom sú rakúske ceny mierne vyššie.

Rakúska vláda ako kompenzáciu zvýšených nákladov vyplatí každému občanovi príspevok s názvom Klimabonus. Ten sa pohybuje od 110 do 220 eur v závislosti od toho, ako je konkrétna obec napojená na sieť verejnej dopravy. Čím lepšie napojenie, tým je príspevok nižší. Viac peňazí tak dostanú ľudia, ktorú sú nútení využívať na prepravu predovšetkým auto.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: