V Nemeckom Mníchove sa dnes postavia pred súd bývalí manažéri spoločnosti Wirecard, ktorí sú obžalovaní z organizovaného podvodu, falšovania účtovníctva a z manipulácie trhu. Informoval o tom portál HN.cz.


Spoločnosť patrila medzi najznámejšie fintechy. Ponúkala spracovanie platieb, vydávala elektronické i virtuálne platobné karty. S jej akciami sa obchodovalo na burze vo Frankfurtu. Nakoniec sa ukázalo, že manažéri vo veľkom klamali o úspechoch firmy. Investori tak prišli o miliardy eur.

Hlavný obžalovaný je Markus Braun z Rakúska. Ten bol až do svojho zatknutia v lete 2020 generálnym riaditeľom Wirecardu a vlastnil sedem až osem percent akcií spoločnosti. Podľa HN Braun od začiatku popiera svoju vinu a tvrdí, že je len obeťou obrovského podvodu. Spolu s ním je na lavici obžalovaných bývalý hlavný účtovník spoločnosti Stephan von Erffa a šéf dubajskej pobočky Oliver Bellenhaus.

O prvých problémoch spoločnosti Wirecard sa začalo hovoriť ešte v roku 2015. Vyšetrovatelia vtedy nič nezistili. V januári 2019 denník Financial Times napísal, že Wirecard perie špinavé peniaze a falšuje údaje o svojich nákladoch v Ázii. Nemecké úrady firmu znovu podľa HN bezvýsledne vyšetrovali.

Firma padla až v lete roku 2020. Najprv audítorská firma KPMG našla viaceré pochybenia v hospodárení spoločnosti. Vo firme sa následne konala razia a firma oznámila, že jej chýba 1,9 miliardy eur. Tie mali byť uložené na filipínskych účtoch zabezpečenie online platieb. V skutočnosti tu však žiadne peniaze neboli.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: